Dintre carnurile de pasare, carnea de curcan este una dintre cele mai gustoase si savuroase. Carnea se pune intr-o lipie pregatita pe loc, din aluat fragezit cu lapte. Lipia tortilla se uniformizeaza intr-o presa speciala si se da la copt, apoi se unge cu pasta de fasole reprajita, o lingurita de smantana si una de guacamole si salsa. Asezonam carnea cu boia dulce si iute, usturoi si sare.Lipia este taiata in doua si data la prajit pentru 6 minute.
Tortilla, carne de curcan, pasta de fasole reprajita, smantana, rosii salsa, guacamole
Carnea de curcan este rosie si fibroasa, foarte satioasa. Bucatarii nostri o pregatesc cu grija, rumenind-o la suprafata si pastrand-o suculenta la interior. Smantana adauga textura sa fina si cremoasa preparatului iar guacamole il intregeste cu prospetimea sa. Rezulta un preparat crocant si gustos. Se serveste cu doua sosuri, la alegere din trei: sos de branza, sos de smantana si sos de guacamole.
Mancarurile care se pot tine in mana, precum burrito, au o istorie lunga. Inainte de colonizarea spaniola a Americii, indigenii mancau snack-uri precum porumbul de pe cocean sau floricelele. In Mexic, spaniolii au observat aztecii vanzand in piete si targuri mancaruri ca tamales, tortilla si sosuri. Locuitorii din Pueblo de-asemenea faceau tortilla cu umplutura de fasole si carne cu sos, asemanatoare cu burritos de azi.
Bucataria ce a precedat dezvoltarea contemporanului taco, burrito si enchilada a fost creata de azteci, care foloseau tortilla ca sa infasoare mancarea, cu umpluturi ca sosul de chili, rosii, ciuperci si avocado. Misionarii spanioli, precum Bernardinio de Sahagun, au scris despre bucataria azteca, descriind varietatea de tortilla si modul de preparare, anume ca aztecii nu foloseau numai porumb in tortilla, ci si dovlecel si cateodata curcan, oua sau miere .
Cuvantul "burrito" a aparut in 1895 in Diccionario de Mejicanismos, unde este identificat ca si un termen regional din Guanajuato, definitia sa fiind “ o tortilla infasurata cu carne sau alte ingrediente , care se numeste 'coçito' in Yucatan si 'taco' in Cuernavaca si in Mexic”.
Cuvantul burrito inseamna magarus in spaniola, vine de la burro, care inseamna magar. Probabil ca numele burrito deriva din aspectul unei tortilla de grau rasucita , care se aseamana vag cu urechea magarusului sau a poverilor pe care acesta le cara (pachete infasurate, etc..) Traditia populara mexicana dezvaluie o poveste despre un om numit Juan Mendez care obisnuia sa vanda tacos in strada, folosind un magarus pentru a-l transporta atat pe el cat si mancarea, in timpul revolutiei mexicane (1910-1921), in Bella Vista, Ciudad Juarez. Pentru a mentine mancarea calda, Mendez o infasura in tortilla mari de casa, facute din faina. A avut mult succes si consumatorii veneau si din alte parti ale granitei mexicane pentru a manca “mancarea lui burrito-mancarea micului magarus", nume acordat acestor tacos mari.