Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate foarte apreciata a cerealei originare din America Centrala, in special datorita gustului foarte placut si a texturii fragede.
Acest aliment are si o serie de beneficii pentru sanatate, intrucat furnizeaza organismului substante nutritive indisponibile acestuia, precum sintosterolul, acizii grasi si esterici, saponinele si alcaloizii, sigmasterolul si alte glucide solubile.
Nutrientii din porumbul dulce sunt asimilati intr-o masura optima de organism, fara sa fie insotiti de o cantitate mare de amidon.
Porumbul zaharat se face remarcat printre consumatori mai ales prin gustul sau deosebit de dulce si aromat dar si timpul mai mic necesar fierberii.
Porumb dulce – Beneficii pentru sanatate
Contine numai 86 de calorii la 100 de gr, avand astfel o cantitate de calorii moderata fata de alte fructe sau legume.
Porumbul dulce contine mai putin gluten decat restul cerealelor si deci poate fi folosit in siguranta de catre persoanele care sufera de boala celiaca.
Porumbul are o inalta calitate fito-nutritiva, fiind compus din fibre, vitamine, antioxidanti si, in plus , de proportii moderate de minerale. Este una dintre cele mai bune surse alimentare de fibre, deoarece 100 g boabe ofera 2 g sau 5% din cerinta de zi cu zi-de fibre dietetice.
Porumbul de soi galben contine un nivel semnificativ de flavonoide, compusi fenolici pigmenti, cum ar fi beta-carotenul, antioxidanti ca luteina si zeaxantina si pigmenti cryptoxanthin, impreuna cu vitamina A.
Consumul de alimente naturale bogate in flavonoizi protejeaza organismul de cancer pulmonar si cancer al cavitatii bucale.
Porumbul este o sursa buna de antioxidanti flavonoizi fenolici, acid ferulic. Mai multe studii de cercetare sugereaza ca acidul ferulic joaca un rol vital in prevenirea cancerului, imbatraniri si inflamatiei la om.
Acesta contine, de asemenea, cantitati semnificative de vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, niacina, acid pantotenic, folati, riboflavina si piridoxina. Multe dintre functiile acestor vitamine ar fi faptul ca sunt co-factorii pentru enzimele din organism.
Mai mult, acesta contine cantitati importante din unele minerale importante, cum ar fi zincul, magneziul, cuprul, fierul si manganul.
Necesita validare varsta | Nu |
---|